Ιστορικά στοιχεία διαφόρων ειδών σαπουνιών και οι κατηγορίες ανάλογα με την χρησιμότητα τους.

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ

Το πρώτο αποσμητικό σαπούνι πουλήθηκε την 1η Ιουλίου 1948 με το όνομα “Dial” στην Αμερική. Ήταν το πρώτο σαπούνι που διαφημίστηκε ότι σταματούσε την κακοσμία του σώματος “πριν αυτή αρχίσει” και “παρείχε προστασία όλο το 24ωρο”. Τα αποσμητικά σαπούνια με νέες δραστικές ουσίες απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

ΕΠΙΠΛΕΟΝΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ

Πρόκειται για σαπούνια που στη διάρκεια της μορφοποίησης υφίστανται κατεργασία που κάνει την πυκνότητά τους μικρότερη της μονάδας (αυτή είναι η πυκνότητα του νερού) και κατά συνέπεια έχουν το χαρακτηριστικό ότι επιπλέουν. Το πρώτο σαπούνι αυτού του είδους ήταν το διάσημο “Ivory”, που πρωτοεμφανίστηκε το 1879 στην Αμερική.

ΥΓΡΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ

Τα πρώτα υγρά σαπούνια έγιναν με χρήση καρυδέλαιου. Είχαν το πλεονέκτημα να μη λερώνουν το νιπτήρα και να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση σε χώρους όπως τα ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπου αποφεύγεται η χρήση μεταχειρισμένου σαπουνιού.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ

Είναι τα σαπούνια που έχουν για βασικό συστατικό το συνθετικό απορρυπαντικό. Συνήθως περιέχουν σαπούνι σε ποσοστό λιγότερο από 10%. Τα σαπούνια αυτά πλεονεκτούν έναντι των κοινών στο ουδέτερο pH και στην καλύτερη συμπεριφορά στα σκληρά νερά. Όταν, όμως βραχούν γίνονται μαλακά και γλιστερά.

ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΜΕ ΠΕΡΛΑ

Πρόκειται για σαπούνια με πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση. Η βασική μάζα τους είναι διαφανής και εσωτερικά έχει διασπαρθεί μικροκρυσταλλική πέρλα με παράλληλο προσανατολισμό, με αποτέλεσμα όταν τη χτυπάει το φώς, να γίνεται πολύ φωτεινή. Συνήθως αυτά τα σαπούνια έχουν ωραία σχήματα και χρησιμοποιούνται σαν διακοσμητικά.

Ενδιαφέρον έχει και η κατηγοριοποίηση της αγοράς με βάση το άρωμα, που προδιαθέτει τον καταναλωτή.

Έτσι έχουμε σαπούνια πολυτελείας, αισθησιακά (με αιθέρια έλαια βασισμένα στη θεωρία της αρωματοθεραπείας), σαπούνια φρεσκάδας, σαπούνια ανανέωσης, ενυδατικά, ανδρικά, γυναικεία, οικογενειακά, σαπούνια 100% αγνά, παιδικά, προσώπου και σαπούνια με έντονη παραμονή του αρώματος στο δέρμα.